fbpx

«Їжа не наближає людину до Бога». Протоієрей Іван про людські гріхи, духовне очищення та значення Великого посту

З 27 лютого по 16 квітня триватиме Великий піст. Секретар архієпископа Полтавського і Кременчуцького Української православної церкви Київського патріархату протоієрей Іван Орловський допоміг розібратися журналістам ІА Полтава у підготовці, цілях та основних складових Великого посту.

Який сенс Великого посту?

Взагалі в уставі православної церкви є декілька постів, але цей перед Пасхою називається Великим постом. Він фактично найважливіший і дуже часто люди, які не зовсім церковні, або за станом здоров’я дотримуються не всіх постів, а тільки Великого посту.

Сенс Великого посту- підкорити своє тіло своїй душі, своєму духу. Тому, що людина створена Богом, трішки інша, не така, яку ми знаємо. Людина була створена духовно, тілесно. Її тіло було інструментом душі. В душі зароджувалися благі наміри, благі бажання, а тіло їх реалізовувало. Після того, як людина впала в гріх, відбулися певні зміни в людській природі. Тіло має свої бажання: відпочивати, спати, їсти. В душі зароджуються наміри двох походжень, від Бога – благі наміри, добрі, а не зовсім добрі від диявола. І тому в нашій душі виходить такий дисонанс, боротьба. Людина духовна прагне до добра, а тіло її хоче іншого.

Для чого взагалі потрібен піст?

Церква встановила піст для того, щоб люди навчилися володіти собою, могли підкорювати своє тіло своїй душі, щоб тіло було повноцінним інструментом душі. Апостол Павло каже про піст так: “Коли я їм, то нічого не здобуваю, і коли не їм то нічого не втрачаю.” Відомо, що їжа не наближає людину до Бога. Логічно, якщо не наближає, то і не віддаляє. Але ми дотримуємося посту.

На які складові можна умовно поділити піст?

Піст має кілька складових. Перша складова – духовна, яка повинна перевершувати тілесну. Друга складова – тілесна. Вона легша від духовної, але вона також важлива в час посту. Якщо звертатися до духовної складової, то людина повинна себе обмежувати в духовному плані від пустих розмов, розваг, ненависті, заздрощів, лінощів, лукавства та від багатьох інших гріхів, які руйнують часто наші духовні основи. Люди навпаки повинні привчати себе робити більше добрих справ, старатися бути співчутливою людиною, і це своє співчуття до інших виражати у дії,а не просто на словах, або в думці. Говорячи про тілесну складову, то треба навчитися також тілесно обмежувати себе. Бо дуже часто ми впадаємо в залежність від їжі, пиття, розваг та насолод. Для того, щоб побороти в собі цю залежність ми повинні робити певні кроки. І оцей крок посту, він дуже важливий, якщо людина вчиться володіти своїм тілом, вчиться обмежувати себе в певних видах їжі, то наступним кроком звичайно буде її духовна складова. Вона буде старатись виявляти терпіння, повагу, любов, милосердя. Коли є складова духовна, людина починає виконувати оцю першу складову тілесну, потім душевну, а потім вже духовну.

Як правильно постити?

Дуже часто люди плутають поняття дієти та посту. Вони, навіть, приходять до церкви, запитують, якихось порад, купують літературу, яка описує, що можна вживати і починають всього цього дотримуватися, а на душевну і духовну складову не звертають ніякої уваги. Це означає, що ці люди дотримуються суто дієти. І вона фактично, ніяк не пов’язана з православ’ям.

Чи є люди, яким можна не тримати піст?

Є категорія людей, яка може вживати їжу тваринного походження, але дотримується посту в розумінні православної церкви. Це стосується людей, які за станом свого здоров’я не можуть утримуватися від їжі, вагітних, матерів-годувальниць, людей, які тяжко працюють. Наприклад, взяти сьогодні військовослужбовців: вони не формують свій раціон їжі та не можуть на нього впливати. Але це не означає, що в цих умовах неможливо дотримуватися посту. Якщо людина буде їсти їжу тваринного походження, але духовно виконувати хоч якісь елементарні правила, постанови церкви, то можна вважати, що вона посту дотримується, навіть, якщо порушує піст тілесний.

Читайте також: ЧИ МОЖНА КОХАТИСЯ В ПІСТ? – ВІДПОВІДЬ ЦЕРКВИ

Джерело.

You cannot copy content of this page