fbpx

Священик пояснює, чи можна освячувати вино і коли вживати освячену їжу

Нічого освяченого до того, як у храмі заспівають “Христос Воскрес!”, вживати не можна
Деякі віряни вважають, що освячені страви слід різати лише освяченим ножем. А рештки з великоднього столу — крихти паски, яєчну шкаралупу — треба ретельно збирати і закопувати на городі. Тим часом у Церкві таку обрядовість називають гріховною.

— Що потрібно класти у великодній кошик для освячення?

— Освячувати потрібно тільки яйця, хліб (паску), молоко, масло та м’ясне, – каже отець Руслан Пяст. – Однак треба пам’ятати, що, за канонами Церкви, у середину храму категорично недопустимо заносити щось м’ясне. Тому, якщо у кошику є ковбаса чи шинка, намагайтесь не порушувати принципи церковного благочестя і залишайте все принесене перед храмом. Паски освячують на церковному подвір’ї або у притворі храму. При потребі — у приватних оселях перед прибраним столом.

— Що робити пiсля великодньої трапези з освяченими рештками їжі?

— Не буде нічого гріховного в тому, якщо після святкового сніданку чи обіду ми просто приберемо залишки їжі так само, як це робимо зазвичай. Бо хіба лише пасхальні страви освячені молитвою? Ми ж молимося кожного разу, сідаючи до столу. Інша рiч, коли йдеться про спеціальні наклейки на яйця, на яких нанесені християнські символи чи навіть ікони. У такому разi справдi потрібно їх знищити в особливий спосіб (спалити або просто закопати в місцях, де ніхто не ходить), а ще краще ніколи не використовувати такi налiпки.

— Чи варто освячувати ніж, яким потім ріжуть паски?

— Практика освячення ножа, що iснує в багатьох регiонах України, не має під собою жодного церковного підгрунтя. Якщо ж вірні самовільно освячують ніж, то його можна використовувати тільки з однією метою — лише для розрізування освячених страв і більше ні для чого. Крім того, ніж освячувати можна тільки раз, бо він не може втратити благодатi свого освячення. Слід також пам’ятати, що молитва, яку читають для освячення над стравами, не має жодного стосунку ні до освячення ножів, ні до освячення іншого столового начиння.

— Нині деякі віряни у великоднiй кошик кладуть ще й вино. Чи можна i його освячувати?

— Ні. Трошки вина під час пасхальної трапези можна випити, але освячувати молитвою ні вино, ні горілку, як це часто роблять, нема жодної потреби.

— Чи правильно освячувати паску не у неділю — у день Воскресіння Господнього, а напередодні — у суботу?

— Освячують паски й інші страви після святкової Літургії в неділю рано-вранці. Якщо є особливі потреби (бракує духовенства, є велика кількість богомольців), це можна зробити й у суботу. Однак нічого свяченого до того, як у храмі заспівають “Христос Воскрес!”, споживати не можна.

Читайте також: ЧОМУ РЕДИСКА ПОВИННА БУТИ НА СТОЛІ У ВЕЛИКДЕНЬ

Богданна МАРТИНИК

За матеріалами видання “Жіночий порадник”

You cannot copy content of this page