fbpx

Петро і Павло: два несхожих апостола

Прославляючи їх в один день, Церква, хоче нагадати нам про різноманітність людських характерів і шляхів, що ведуть до Бога. Обох апостолів називають первоверховними, а й першість у них зовсім однакова.

Петро був одним з найближчих учнів Христа при Його земного життя, а Павло взагалі не мав ніякого відношення до євангельських подій. Він почав проповідувати набагато пізніше, і навіть не був «офіційно затверджений» в ролі одного з дванадцяти апостолів. І все-таки ми можемо порівняти в самих.

Симон, пізніше названий Петром, як і його брат Андрій, був простим галілейським рибалкою. Галілея була найдальшою від Єрусалиму областю Палестини, там проживало чимало язичників. Столичні жителі ставилися до галілеяни зверхньо, як до провінціалів. Ті навіть говорили з помітним акцентом, за яким Петра одного разу впізнали у дворі первосвященика. А рибалка — найпростіша і невибаглива професія. Ловили рибу на Галілейському озері в основному вночі, так що рибалка не завжди встигав виспатися, він пропах рибним запахом, доходи у нього були дуже непередбачувані, все залежало від успіху. Загалом, життя галілейских рибалок була не дуже завидною, і, може бути, саме тому Симон та Андрій, ледь почувши запрошення мандрівного Проповідника «Ідіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей», відразу послухалися Його, кинули навіть мережі, які після кожного лову належало чистити і лагодити. І так стали першими покликаними апостолами.

Павло, або, точніше, Савл (як називався він перш звернення до Христа) навпаки, був з тодішньої еліти. Народився він в елліністичному місті Тарсі, столиці провінції Кілікія, був з Веніяминового, як і цар Саул, на честь якого його назвали. Одночасно він за народженням був римським громадянином — рідкісна для провінціалів привілей, що давала йому безліч особливих прав (наприклад, вимагати суду особисто в імператора, чим він надалі і скористався, щоб потрапити в Рим за казенний рахунок). Авл пт, тобто «малий», це ж римське ім’я — ймовірно, воно було у нього з самого початку, але тільки після звернення в християнство він став використовувати його замість колишнього імені Савл. Освіту він здобув у Єрусалимі, у авторитетнішого богослова того часу Гамалиїла. Савл належав до числа фарисеїв — ревнителів Закону, які прагнули в точності виконати всі його вимоги і все “передання старших». Хоча Христос викривав фарисеїв, але ми знаємо кілька прикладів, коли саме фарисеї ставали Його відданими учнями, так що Савл-Павло був у цьому не самотній.

А ось в характері у Симона і Савла було чимало спільного. Вивчившись у Гамалиїла, Павло не просто занурився в тлумачення Моїсеєва Закону. Ні, йому треба було застосовувати і навіть насаджувати цей Закон на практиці — а найбільш відповідною областю застосування йому здалася боротьба з нещодавно виникла «єрессю», прихильники якої розповідали про якийсь воскреслому Ісусі і про те, що віра в Нього куди важливіше справ Закону! Такого Савл знести не міг. Коли за подібну проповідь побивали камінням диякона Стефана, він усього лише сторожив одяг побиває, але скоро запопадливий юнак сам виступив в дорогу, щоб покарати невірних в Дамаску. Саме на цьому шляху станеться зустріч, назавжди змінила його життя.

А Симон, з самого початку був учнем Христа? Він такий же полум’яний і нетерплячий. Ось Христос наказує йому, ще рибалці, а не апостолу, заново закинути сіті після безуспішного нічного лову — і він кориться, а коли мережа приносить надзвичайний улов, говорить Вчителю «Вий ді від мене, Господи! бо я грішна »(Лк. 5: 8). Настільки гостро відчував він свою негідність і свою нечистоту… Зате пізніше, побачивши Спасителя йде по воді, він, навпаки, негайно просить: “… Повели мені прийти до Тебе по воді» (Мф. 14: 28). Так, потім він засумнівався і почав тонути, але решта-то апостоли навіть спробувати не наважилися! Коли поруч з Симоном відбувається диво, він негайно повинен відреагувати на нього, все для нього здійснюється тут і зараз. І не випадково саме він без коливань вимовляє своє віросповідання, ще задовго до Воскресіння Христового «Ти — Христос, Син Бога Живого» (Мф. 16: 16). Але ж навіть Іван Хреститель посилав до Христа учнів з питанням, чи Він то був насправді… Петро не сумнівається, і у відповідь на ці слова Христос і називає його каменем, на якому Він збудує Свою Церкву. Арамійське і грецьке слова для позначення скелі, відповідно Кифа та Петро, стають новими іменами Симона.

У житті кожного з них був переломний момент, який зробив їх тим, ким вони стали. Савлу з’явився по дорозі в Дамаск Воскреслий Христос і запитав його «Савле, Савле!? Що ти Мене переслідуєш »(Діян. 9: 4). З цього моменту в його житті змінилося все — точніше, його власної ця життя вже не була, вона була присвячена проповіді Того, Кого він перш гнав.

А для Петра таким моментом стало, навпаки, зречення. Напередодні розп’яття він обіцяв Христу, що і під страхом смерті не залишить Його, але Христос відповів: “… У цю ніч, перше ніж заспіває півень, відречешся ти тричі від Мене» (Мф. 26: 34). Може бути, якби до нього тут же приступили кати, він мужньо пішов би на страту, але попереду була довга ніч, повна страхів і невідомості… І Петро якось непомітно відрікся від Христа, по буденному, сам того не помітивши — аж до самого півнячого крику. На власному прикладі перший з апостолів побачив, як легко можна стати останнім. І тільки після покаянних сліз Петра прозвучали звернені до нього слова Спасителя: “… Паси вівці Мої” (Ін. 21: 17). Але перш Він поставив йому дуже просте питання:? “Чи любиш ти Мене» Задав його тричі, так що Петро навіть засмутився, але після ночі з півнем це було не зайвим: тричі відрікся тричі сповідав свою любов.

А що за цю любов доведеться платити спокоєм і комфортом, обидва вони, і Петро, і Павло, прекрасно знали. Відразу ж після сповідання Петром своєї любові Ісус пророкує про його смерті «руки простягнеш, і інший тебе підпереже і поведе, куди не захочеш» (Ін. 21: 18) Мученицька смерть була свого роду умовою апостольства, і як не розуміти це було Петру, бачив розп’яття Учителя, і як не розуміти Павлу, який сам перш мучив християн! Обидва були страчені в Римі в шістдесяті роки від Р. Х, ще навіть перш, ніж була закінчена остання книга Нового Завіту ..

Про їх проповіді розповідає книга Діянь. З самого початку благовістя було звернуто насамперед «до загиблих овець дому Ізраїля», і Петру потурбувалися чудове бачення, щоб переконатися: язичників Бог точно так само закликає до віри, як і іудеїв. Проте він в основному проповідував своїм побратимам по вірі, та й важко, мабуть, було простому Галілейського рибалці звертатися до іншомовної і іновірською аудиторії. Зате це добре виходило у утвореного Павла, який і сказав: “… Мені довірено Євангелія для необрізаних, як Петрові для обрізаних» (Гал. 2: 7).

Взагалі, відмінностей між ними досить багато. Наприклад, Петро ще до зустрічі з Христом був одружений, а Павло вирішив завжди залишатися холостим, щоб сімейні справи не заважали його головному покликанню. Втім, і про Петра сам Павло говорив, що дружина була його супутницею (1 см. Кор 9. 5), значить, сімейне життя не обов’язково повинна бути перешкодою місіонерства.

Порівнювати двох апостолів, які згодом були названі первоверховними, можна довго і докладно, відзначаючи загальне і особливе в житті кожного з них. Але найкраще дати слово їм самим, щоб вони сказали нам, що це таке — бути першими серед апостолів.

Петро «благаю, яко товариш-старший і свідок страждань Христових і співучасник слави, що повинна з’явитись: пасіть стадо Боже, що у вас, наглядайте не з примусу, але добровільно по-Божому, не для брудної наживи, а ревно, І не пануючи над спадком Божим, але будьте для стада за взір (. 1 Петро 5: 1-4) І коли Архипастир з’явиться, то одержите ви нев’янучого вінка слави ».

Павло: «Я …, обрізаний восьмого дня, з роду Ізраїля, з племени Веніяминового, єврей від євреїв, фарисей за За ревнощів — гонитель Церкви Божої, щодо правди — невинний. Але що для мене було за надбання, те ради Христа я за втрату вважав. Та й все вважаю за втрату ради вищого розуміння Христа Ісуса, Господа мого: для Нього відмовився всього, і вважаю все за сміття, щоб придбати Христа… Кажу так не тому, що я вже досягнув, або вже вдосконалився, але прагну, чи не досягну я, як досяг мене Христос Ісус »(Флп. 3: 5-8, 12).

Читайте також: СВЯТО ПЕТРА І ПАВЛА 2017: ТРАДИЦІЇ, ІСТОРІЯ ТА ПРИКМЕТИ ДНЯ

Джерело

You cannot copy content of this page