fbpx

Недільні покупки: благословення чи прoкляття?

Недільні покупки: благословення чи прокляття?

«… І як народи цього краю привозитимуть на продаж суботами крам і всяку живність, ми не будемо брати в них у суботу або в святий день, і будемо що сьомий рік лишати землю облогом і всякі борги дарувати» (Неем. 10, 32). Ця цитата дає нам відповідь на питання: чи можемо ми собі дозволити без нагальної причини в святий день щось купувати або продавати чи ні. Тому якщо в нас є звичка після церкви заходити до крамниці, то мусимо просити Бога, щоб звільнив нас від цього. Нам не потрібно вести хтозна-яку боротьбу з тими, які продають в неділю чи свято, а просто потрібно перестати купувати в ці дні.

Читайте також: Чи то нормально – хреститися в маршрутцi, на вулиці? Що про це каже Церква?

Люди, які живуть за законами світу, будуть і продавати, і купувати, і робити що завгодно. Щоб себе виправдати, можна наводити безліч аргументів: що в інші дні ми не маємо часу на покупки, а всі купують та й не така вже це важка робота. На такий випадок ми маємо чітку відповідь: «Не любіть світу, ні того, що у світі. Коли хтось любить світ, в того немає любови Отця; бо все, що у світі, – пожадливість тіла, пожадливість очей і гординя життя, – не від Отця, а від світу. А світ проминає, і його пожадливість; той же, хто чинить волю Божу, перебуває повіки (1Ів.2.15-17).»

Дияволові надзвичайно залежить, щоб саме в неділю були відкриті всі магазини, торгові центри, супермаркети, базари. Що цікаво в деяких торгових центрах чи базарах взагалі не має вихідного дня або він є в інший день, але тільки не в неділю. Та це не повинно вводити нас в спокусу. Християнин інший, ніж весь світ довкола. Коли Ізраїльський народ в пустині їв манну, то дехто не послухав Бога і вийшов у суботу збирати манну, та нічого не знайшов. Це саме буде і з нами, якщо не послухаємо Бога і в неділю чи інше свято будемо ходити на закупи. Те, що ми купимо в неділю чи свято, не принесе нам тої радості, яку хоче нам дати Бог. Нічого доброго ми не знайдемо в цей день, а хіба що віддалимось від Бога. А купити чи продати щось ми зможемо і в будні дні.

Керівники деяких підприємств вважають пріоритетом для своєї діяльності працювати без вихідних. У рекламах своїх фірм вказують «працюємо без вихідних», як неабияке досягнення, проте такий спосіб діяльності не може зробити успішним підприємство. Весь всесвіт і все, що в ньому створив Бог, функціонує за Божими законами. І успіх залежить тільки від того, наскільки ми знаємо Божі закони і дотримуємось їх. Не може підприємство, яке не шанує святий день, порушуючи цим Божу заповідь, очікувати на фінансове благословення. На початку фірма може навіть мати успіх, але це буде тільки тимчасово. Рано чи пізно вона приречена на занепад, а зароблені кошти в святкові дні не принесуть користі.

Коли ми в свято йдемо щось купувати, то ми тим самим грішимо проти свого ближнього, змушуючи його працювати. Якщо би всі християни перестали купувати чи продавати в неділю і свята, то можна з впевненістю сказати, що ситуація в нашій державі виглядала би по-іншому. Боже благословення було б над Україною.

Також часто ми можемо чути, особливо серед людей, які мають відношення до сільського господарства такі вислови: «Бог в неділю дав нам таку гарну погоду, що гріх нічого на полі не зробити». Але такі вислови противляться Божому Слову. Якщо Бог каже на сьомий день відпочивати, то Він подбає про те, щоб ми встигли все важливе зробити за шість днів. А якщо Бог дарує нам гарну погоду в свято, то хоче в особливий спосіб нас потішити, дарує можливість насолоджуватись красою свого творива, дарує нам можливість чудового відпочинку, а також можливість без відволікання на інші справи просити про погоду і на наступний тиждень. Дуже часто причиною того, що нам бракує на працю шість днів є те, що ми набрали собі роботи більше, аніж нам потрібно. Або самі того не зауваживши починаємо збирати скарби на землі, а не на Небі.

Багато людей шукають причини відсутності фінансового благословення або його припинення в своєму житті. Причиною цього може бути те, що ми або ж ще наші батьки не шанували Божих свят. Якщо Бог нам покаже, що наше становище є наслідком такого занедбання, то мусимо покаятись за себе чи за наших батьків.

«Коли ти в суботу стримаєш свою ногу, щоб у мій день святий твоїх справ не чинити, коли назвеш суботу: «Розкіш! Господній день святий і поважаний!» – і шануватимеш її, не йдучи в дорогу, покинеш твої справи та переговори, тоді в Господі ти знайдеш твою розкіш. Я повезу тебе на колісниці узвишшями країни і нагодую тебе спадщиною Якова, предка твого. Бо уста Господні так сказали» (Іс. 58, 13-14).

Подивімось, що Бог дає нам взамін на послух Його Слову. Нас не створив світ, який ненавидить свого Творця і відмовляється Його слухати. Нашим Творцем є наш живий Бог. І Він обіцяє нам, що в Ньому ми знайдемо розкіш. Ми можемо вибирати кому вірити: чи правдивому нашому Сотворителю і Його непомильному слову, а чи тому, хто збунтувався проти нього і нас хоче ввести в цей бунт. Боже Слово каже, щоб ми не тільки не купували, але перестали вести будь-які справи, які стосуються нашої роботи. Зважаючи на розвиток сучасних технологій, ця цитата з Святого Письма як ніколи є актуальною, бо ми можемо нічого не робити, нікуди не виходити і цілий день вести переговори чи по телефону, чи в Інтернеті. Та й усе це мусимо відкласти, щоб знайти справжню розкіш, а не оманну.

Джерело.

You cannot copy content of this page