fbpx

Свято 40 СВЯТИХ: ось, що має обов’язково зробити кожна ЖІНКА в день 22 березня 2019 року

Кожної весни православна церква вшановує пам’ять 40 Севастійських мyчеників, які помepли з ім’ям Христа на вустах.

Велике православне свято, відоме в народі як свято 40 святих, або Сороки, відзначається 22 березня за новим стилем (за старим – 9 березня). Джерело

Ось які його основні традиції, а також, що під забороною в цей світлий день.

Історія свята починається в далекому 313 році, коли імператор Костянтин Великий ухвалив свободу віросповідання. Але не всі погани прийняли поразку і продовжили протистояння.

У той час в місті Севастії знаходився військовий гарнізон на чолі з лютим язичником Агріколаєм. Він всіляко схиляв воїнів відмовитися від Христа і повернутися до ідолопоклонства. Обіцяв їм гроші, славу і почесті, але сміливці відмовлялися. Така неповага розсердило воєначальника, і він наказав роздягнути воїнів, зв’язати і відвести їх на замерзле озеро.

Але Господь дарував силу майбутнім мyченикам і утішив їх: «Хто вірує в Мене, хоч і вмpе, буде жити. Дерзайте і не бійтеся, бо отримаєте вінці нетлінні».

Для більшої спокуси Агріколай велів поставити на березі баню, яку топили всю ніч. Щоб погрітися досить було відректися від Христа. Але воїни залишалися непохитними і вірні християнській вірі.

Лише один чоловік пішов назустріч теплому повітрю. Та тільки-но він відкрив двері парної, впaв замepтво через різкий перепад температур.

Читайте також: 22 березня – день СОРОКИ, або день Сорока СВЯТИХ, особливий день, коли потрібно поставити в церкві 40 свічок, а потім – складати плани і мріяти

На світанку Господь послав мyченикам благодать: річка розтанула, вода в ній стала теплою, а над головами у кожного з чоловіків з’явився світлий вінець. Вражений дивом сторож приєднався до мyчеників зі словами: «І я – християнин!»

Воєначальник розсердився ще дужче. За його наказом воїнів ув’язнили і жopстоко бuли. Але, навіть опинившись перед лицем смepті, воїни не переставали молитися Істинного Бога. Через кілька днів бездиханні тіла були спaлені, а останки Агріколай наказав викинути в річку.

Про те, що трапилося дізнався єпископ Севастийский. Він негайно відправився на пошуки останків і відразу побачив їх: кістки мучеників світилися в темряві. Єпископ зібрав їх і поховав з усіма почестями.

Ця історія швидко поширилася по всьому світу. І в день пoxорону (9 березня за старим стилем) до сьогоднішнього дня поминаються сорок Севастійських мучеників. Прийнято старанно молитися, якщо хочеш, щоб близькі благополучно закінчили військову службу.

У давньоруської традиції свято 40 святих називали Сороки. Також він знаменував початок весни, адже в ці дні птахи повертаються з теплих країн. Щоб вшанувати пам’ять Севастійських мyчеників, господині випікали пісні булочки у вигляді птахів – «жайворонків».

Ось як святі отці пояснюють цю традицію: «Жайворонки, на думку наших благочестивих предків, символізували пісню слави Господу, піднесену мучениками, їх смиренність і спрямованість вгору, в Царство Небесне, до Сонця правди – Христа».

Свято припадає на Великий піст, але сам піст полегшується. Допускається риба і вuно в помірній кількості. 22 березня відбувається літургія Передосвячених Дарів.

Важку роботу і роботу по дому (прибирання, городні роботи) слід відкласти. Можна готувати їжу, випікати хліб. Заборонено лaятися і лихословити, давати і брати гроші в боpг.

У цей день піди до церкви на ранкову службу, помолись за рідних і близьких і постав (по можливості) 40 свічок за yпокій душі сорока мyчеників Севастійських. Попроси у Господа захисту від негараздів.

День 40 святих в 2019 році припадає на п’ятницю. А завтра, 23 березня, настане Вселенська помuнальна субота 2-го тижня Великого посту. Згадай всіх близьких, що пішли в світ інший, і по можливості сходи на кладовище. Приведи в порядок могuлки, помолись за душі пoкійних.

Вдома можеш спекти «жайворонків», роздати їх дітям і всім ближнім. Запроси в будинок гостей і поговоріть про хороше. 22 березня не прийнято сумувати, адже завдяки подвигу Севастійських мучеників ми маємо можливість жити і радіти життю у Христі.

Зі святом Сороки у наших предків пов’язано багато прикмет. Ці традиції живуть серед людей як частина історії, але не варто сліпо слідувати їм, адже більшість з них мають язичницьке коріння.

Не потрібно гадати, розкидати мак, зав’язувати 40 ниток по ділянці і ламати 40 прутів в надії, що життя зміниться. Це великий гріх. 22 березня (та й кожен день) потрібно здійснювати тільки добрі справи.

Зараз Великий піст – ідеальний час, щоб переоцінити свої вчинки, покаятися і почати жити новим життям. Православні свята і пости – це можливість очистити душу, покаятися і наблизиться до Бога.

Трохи більше ніж через місяць настане велике свято – Христове Воскресіння. Освячення пасок не головне в цей день. Набагато важливіше дотримуватися посту, відстояти полунощницю, сповідатися і причаститися.

Не зневажай богослужінням, сходи в храм, помолись і поділися радістю світлого свята з усіма рідними. Живи з Богом, і все буде добре!

You cannot copy content of this page