fbpx

Щo тaке шлюб в церковному розумінні? Чи обов’язково вінчатися? Чому дружина повинна підкорятися чоловікові?

Що таке шлюб в церковному розумінні?

– Шлюб є Таїнство, в якому, нареченим та нареченою дається обіцянка, яка є вільною перед священиком і Церквою, взаємної подружньої вірності і благословляється їх подружній союз, в образ духовного союзу Христа з Церквою, і проситься їм благодать чистої одностайності, до благословенного наpoження і християнського виховання дітей. Джерело

Чи обов’язково вінчатися?

– Якщо обоє з подружжя віруючі, хрещені і православні, то вінчання необхідно і обов’язково, тому, що під час цього Таїнства чоловік і дружина отримують особливу благодать, що освячує їхній шлюб. Шлюб в Таїнстві Вінчання наповнюється благодаттю Божою на творення сім’ї як домашньої церкви. Міцний будинок може бути споруджений тільки на фундаменті, а справжня християнська сім’я грунтується на Таїнстві Вінчання. У християнському шлюбі Божа благодать стає тим фундаментом, на якому зводиться будівля щасливого життя сім’ї.

Участь у Таїнстві Вінчання, як і у всіх інших Таїнствах, має бути усвідомленою і добровільною. Найважливішим спонукальним мотивом до Вінчання має бути прагнення чоловіка і дружини жити по-християнськи, по-євангельському, на це і дається допомога Божа в Таїнстві. Якщо такого прагнення немає, а вирішили вінчатися «за традицією», або тому що «красиво», або для того, щоб «сім’я була міцнішою», щоб чоловік не загуляв, дружина не розлюбила, або по подібних причинах – тоді вінчатися не треба. Така участь в Таїнстві Вінчання ні до чого доброго не приведе, і може послужити навіть до суду і в осуд.

Яка мета християнського шлюбу? Лише наpoдження дітей?

– Шлюб в християнстві має особливий релігійний вимір. З волі Творця людська природа розділена на дві статі, дві половини, жодна з яких окремо не володіє повнотою досконалості. У шлюбі подружжя взаємно збагачують один одного властивостями і якостями, властивими своїй статі, і таким чином обидві сторони шлюбного союзу, стаючи «однією плоттю» (Бут. 2:24; Мф. 19:5-6), тобто єдиною духовно-тілесною істотою, досягають досконалості.

Християнську родину називають «малою Церквою», бо в шлюбі має місце той же тип єдності людей, що і в Церкві, «великій родині», – єднання в любові. Для того, щоб любити, людина повинна здійснити акт самозречення, зректися свого егоїзму, навчитися жити заради інших.

Цій меті і служить християнський шлюб, в якому подружжя долають свою гріховність і природну обмеженість. Є й інша мета у шлюбу – оберігання від рoзпуcти і збереження цнoтливості. «Але ж, щоб уникнути блудодiяння, кожний нехай має свою жiнку, i кожна жiнка нехай має свого чоловiка.» (1 Кор. 7:2). «Але якщо не можуть стримуватися, нехай одружуються, бо краще одружитися, нiж розпалюватися» (1 Кор. 7: 9).

Чому дружина повинна підкорятися чоловікові?

– «Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік голова дружини, як і Христос глава Церкви» (Еф. 5:22,23). Дружина справедливо підпорядкована чоловікові, рівність могла б призвести до ворожнечі. Але верховенство чоловіка в сім’ї – не тиранія, не приниження і пригнічення, а діяльна любов: «Чоловіки, любіть своїх дружин, як і Христос полюбив Церкву, і віддав за неї» (Еф. 5:25). Любов повинна бути тверезою: не стільки заради дружини, скільки заради покори Господу. Нерідко чоловік, сам того не усвідомлюючи, дозволяє або забороняє дружині те, що вселяє йому Бог.

Тому дружина повинна надавати чоловікові нелицемірну повагу як главі сімейства. Цей обов’язок теж вселяє їй Бог і закони природи, адже Господь створив її слабшою в порівнянні з чоловіком і призначив їй бути його помічницею. «Бо не чоловiк вiд жiнки, а жiнка вiд чоловiка; i не чоловiк був створений для жiнки, а жiнка для чоловiка» (1 Кор. 11:8,9). Нехай іноді дружина і перевершує чоловіка моральними якостями, освітою і досвідченістю, але і в такому випадку вона не має права виходити за межі, встановлені Законом Божим, а повинна свято зберігати в душі повагу до чоловіка і доводити це на ділі.

Читайте також:6 ФАКТІВ ПРО МICЯЧНІ, ЯКI ВИ МОГЛИ НЕ ЗНАТИ: ПРИ ЯКИХ СИМПТOМАХ НЕОБХІДНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ, А ЯКІ ВВАЖАЮТЬСЯ НОРМОЮ

Що потрібно для того, щоб повінчатися?

– Шлюб має бути зареєстрований в РАЦСі. Про час вінчання слід попередньо домовитися в храмі. Перед вінчанням бажано сповідатися і причаститися. Треба мати обручки, ікони, білий рушник, свічки, натільні хрестики і свідків, хрещених у Православній Церкві.

Приступаючи до настільки важливого Таїнства, потрібно приготувати себе, очистившись Сповіддю, Причастям і молитвою, але не балами, музикою і танцями, бо цей крок осягається не тільки на тутешнє життя, але й на вічність.

Як правильно сповідатися і причаститися перед вінчанням?

– Підготовка до Сповіді і Причастя перед вінчанням така ж, як і в будь який інший час.

You cannot copy content of this page