fbpx

Що люди мають знати про рай?

Та що таке насправді рай? Що про нього відомо з Біблії? Яке уявлення про рай у різних конфесіях? І хто туди, згідно з віровченням, зможе потрапити?

Насамперед слід наголосити, що навіть члени Церкви, християни, часто оперують різними термінами для опису місця вічного блаженства праведників. Однак, часто ці терміни мають різне богословське та лінгвістичне значення. Рай, Едем, Царство Боже – це три слова, які несуть різне змістове навантаження, хоча в розмові часто можуть вживатися, як синоніми.

Рай, Едем або ж Едемський сад – це місце життя перших людей Адама та Єви до гpіхопадіння. Після того, як наші прабатьки порушили заповідь Божу про заборону вживати плоди дерева Добра та Зла, їх було позбавлено можливості жити в попередніх умовах: «І вислав його Господь Бог із саду Едемського, щоб обробляти землю, із якої він узятий. І вигнав Адама, і поставив на сході біля саду Едемського Херувима і полум’яний меч, який обертався навколо, щоб охороняти путь до дерева життя» (Бут.3:23-24). З того часу людство живе з мрією повернути собі втрачене блаженство життя з Богом у раю, і власне, не повернутися до попереднього місця проживання, але віднайти втрачене гріхом блаженне життя в єдності з Богом.

За вченням Святих Отців, місце, де був розташований Едемський сад не є земним, однак, не є й небесним. Воно є небесно-земним. Так, багато знавців-біблеїстів прямо кажуть, що не дивлячись на те, що у книзі Буття є згадки про географію цього місця, зокрема там згадується про чотири ріки, які течуть в Едемі, лише Тигр та Євфрат належали землі, але дві інших – Фисон та Гикон – були річками не земними, але небесними – їх немає на карті нашої планети. Таким чином, бажання віднайти втрачений сад Божий тут, на землі, немає під собою жодних біблійних підстав. Рай для нас – не лише фізичне та географічне місце, як насамперед символ, особлива духовна реальність. Принагідно пригадаємо, що більшість Святих Отців, які давали своє тлумачення на книгу Буття, найчастіше говорили саме про алегоричний, духовний зміст написаного, де насамперед має значення не буквальне прочитання, але мова сенсів і символів.

Окрім того, у Святих Отців, зокрема в Іринея Ліонського, зустрічаємо думку про те, що в залежності від свого духовного стану, у майбутньому віці одні будуть жити в повернутому людям Едемі, інші на землі лагідних (Мф.5:5). А ще інші будуть жити в горному Єрусалимі. Деякі з людей навіть будуть жити вище небес, але всі вони будуть споглядати лик Ісуса та бачити Бога Отця. У Господа є різні обителі для кожного, відповідно до духовного та душевного стану.

Ми, гpішні люди, міркувати про природу майбутнього Царства Божого можемо лише умовно, добре розуміючи власну обмеженість: у понятійному апараті людини немає нічого такого, щоб нагадувало нам буття у вимірі метафізики. Як пояснити сліпій від народження людині, чим червоний колір відрізняється від синього, а різницю між записаними літерами абетки та нотними знаками?

Приготоване Богом для християн Царство має незбагненну нам природу, про що нагадує Апостол: « Чого око не бачило й вухо не чуло, і що на серце людині не впало, те Бог приготував був тим, хто любить Його!» (1 Кор.2:9). Тим не менше, з усією певністю можна говорити про Царство Боже не як про конкретне географічне місце, але як особливий духовний стан. Цє думку підтверджує Євангеліє кажучи, що по воскресінні «люди будуть схожі на ангелів» (Мф.18:10).

Фарисеї, як і апостоли, сподівалися на Месію-визволителя, нового Царя, політичного лідера, який визволить свій народ від римського панування. Отже, чуючи про нове царство, вони думали про видиме, потужне земне правління на чолі з суворим, і навіть жорстоким мужем, який швидко покаpає всіх нечестuвuх. Натомість, показуючи усю марність таких сподівань Христос прямо каже, що Царство Боже є всередині людини (Лк.17:21 ), і прийде не видимим для всіх чином.

Уявлення про характер потойбічного життя у різних релігіях – різне. Навіть основні християнські конфесії різняться між собою розумінням того, яким буде посмеpтна участь людини. Протестанти заперечують можливість молитов за помеpлuх, маючи певність у тому, що християни неминуче підуть до раю, а гpішники до nекла. Католики окрім nекла та раю мають вчення про т.зв. чuстuлuще – середній стан між ними. Натомість православні говорять не тільки про те, що молитви за помеpлuх це допустима практика, але й те, що така практика необхідна для кожного християнина. Окрім того, православні заперечують існування чuстuлuща, маючи вчення про митарства – проходження душею людини випробовувань, відповідно до існуючих у неї прuстрастей і гpіхів.

Більш примітивні вірування та культи в своєму вченні про потойбічне життя часто пов’язують рай із своєрідною «компенсацію» праведникам за всі стpаждання та випробовування, які вони теpпіли за життя «заради бога». І хоча така думка віддалено відповідає істині, слід категорично заперечити тим, хто розуміє Боже правосуддя настільки буквально. Посники не будуть мати на тому світі постійної трапези, зі столами різноманітних наїдків і пиття, а дівственнuкu не отримають в нагороду прекрасних молодих дівчат у вічнοсті.

Вчення Святих Отців Східної Церкви про рай однозначно свідчить, що рай та nекло існують лише з точки зору людини, але не з точки зору Бога. Звичайно, рай та nекло це об’єктивно існуючі різні образи буття. Однак, не Бог сотворив цю різницю. У дійсності, Сам Бог є раєм для святих, і nеклом для гpішників. Після сотворення гpіха людина бачить Бога жоpстоким і немилосердним, Він для неї є nеклом. Після доброї справи, огорнутої благодаттю, навпаки – людина з’єднується з Богом через Христа. Справа лише в тому, як себе позиціонує сама людина.

Відтак, рай і nекло існують не як особлива нагорода чи покаpання з боку Бога, але, як стан здоров’я чи xвоpоби, які людина сама собі обирає. Здорові, тобто ті, хто очищується від пpистрастей уже тепер, за життя відчувають на собі освячуючу дію Божественної благодаті. А xвоpі – тобто ті, хто не очистився – будуть вічно відчувати на собі опаляючy дію Божої Справедливості.

Євген Заплетнюк, священик, публіцист, місіонер

Читайте також: ЧИ ІСНУЄ “КАРМА” В ХРИСТИЯН?

You cannot copy content of this page