fbpx
Діаспора
“Оплачують проїзд до роботи” – киянка про роботу в Японії

Початкова зарплата у японських працівників $2 тис. (якщо є диплом бакалавра) і $2,5 тис. (якщо є диплом магістра). Щороку сума збільшується на 10%, статус працівника змінюється.

Працівнику повністю оплачують проїзд до місця роботи, навіть якщо він живе в іншому місті. Обов’язкову державну страховку компанія покриває в розмірі 50% від річної суми. Довідок від лікарів не існує, достатньо повідомити роботодавця про відсутність через хворобу. Про це Gazeta.ua розповідає українка Ольга Даншина, яка живе в Токіо.

“Японці практично не беруть лікарняних. Навіть застуда з температурою – не причина для пропуску. Небажання брати лікарняний пов’язано з бонусом. Усе фіксується – старанність і пожертви собою обов’язково оцінять у фінансовому плані. Оплачувана відпустка – всього 10 днів на рік. Рідко хто бере їх за один раз. В Японії дуже багато святкових днів. Вони приєднують до вихідних, іноді навіть двічі на місяць. Тому дуже популярні міні-відпустки на 2-3 дні”, – розповідає Ольга Даншина.

Визнання українського диплома не потрібне. Перевагу дає отримання диплому японського ВНЗ.

“Для працевлаштування фахівця в Японії з повною зайнятістю на постійну або контрактну роботу обов’язкові три речі. Це знання мови, віза і досвід роботи. Знання японської мови – не нижче бізнес-рівня. Неважливо, який ти фахівець, який у тебе досвід роботи і досягнення. Без японської мови рекрутери не зацікавляться твоєю кандидатурою. Це не стосується програмістів. Для володіння відповідним рівнем японської необхідно 1-2 роки в мовній школі в Японії”.

Другий крок для працевлаштування – робоча віза або гарантія візової підтримки роботодавця.

“Робочу візу на постійну або контрактну роботу надає роботодавць. Потенційний працівник отримує від нього всі необхідні документи. Докладає диплом, який повинен відповідати посаді, яку він обійматиме. Самостійно подає в імміграційне бюро на зміну статусу візи. При наявності навчальної візи або візи дружини або чоловіка можна отримати дозвіл на часткову зайнятість. Це до 28 годин на тиждень. Для цього дозволу не потрібні гарант або документи від роботодавця. З такою візою можна влаштуватися на різні види робіт – від продавця, офіціанта до викладання іноземних мов у приватних закладах”,- каже Ольга.

За словами Ольги, роботодавці шукають працівників із досвідом роботи в Японії.

“Це пов’язано з величезними культурними відмінностями західних і східних (азіатських) країн. Японські роботодавці побоюються брати на роботу іноземця, який ще не “прижився” в суспільстві і бізнес-середовищі. Вони вважають, що іноземці (японською gaikokujin — дослівний переклад “люди, що прийшли ззовні”) не знають правил японського суспільства. Їх поведінку і реакцію складно передбачити. А це загрожує проблемами”.

Найлегше влаштуватися програмістам та іншим фахівцям у сфері IT.

“Для отримання візи інженера необхідно мати відповідну освіту і диплом. Охоче беруть приїжджих для викладання іноземних мов – частіше англійської. Однак для постійної роботи і забезпечення візи вимагають рівень носія мови. Користується попитом і російська мова, але це більше для підробітку”.

Читайте також: ЧОМУ Я ВИЇХАВ З УКРАЇНИ. БЛОГ УКРАЇНЦЯ, ЩО ЖИВЕ В МАЙАМІ

Related Post

facebook