fbpx

Молитва, яку ваpто прочитати кожному у Великий піст. Сила цих рядків бeзміpна!

Віра в Бога має три основні прояви, на яких вона базується і розвивається:

Молитва — стукає в двері. Джерело

Піст — переконує, домагається, здобуває.

Милосердя — одержує.

Усі три вони стисло між собою з’єднані та залежні. Молитвою, постом і ділами милосердя нам потрібно під час святого великоднього посту відновляти наше духовне життя, просити ласки щирого навернення до Бога та переміни нашого життя.

«Тому, що ми не постили, нас прогнано з раю. Отож, чинім піст, щоб до нього повернутися! Хіба не бачиш, що Лазар через піст увійшов до раю? Не оправдуйся неміччю тіла і слабістю! Це ж ти не переді мною оправдуєшся, але перед Тим, що все знає… Правдивий піст — це усунення гріхів. „Усувай усяке братання з неправдою“ (Іс. 58:6). Подаруй ближньому образу. Не їси м’яса, але пожираєш брата. Гнів — це пияцтво душі, бо він її приголомшує, подібно як вино»

(Св. Василій Великий«)

Молитва на час Посту

О, Господи, Сотворителю і Життєдавче! Сьогодні я дякую Тобі за безліч краси в цьому світі. Дякую Тобі за те, що земля дає свої плоди; за їжу, яку ми маємо з цих плодів. Я радісно дякую Тобі за все, що Ти сотворив, за денний пожиток і напій.

Отче, дякую Тобі за моє тіло, яке Ти сотворив у такий спосіб, щоб потребувало плодів землі, щоб розвиватися і таким чином Тобі служити. Дякую за всіх тих, які своєю працею дають усе, що потрібно до життя. Дякую за тих, що діляться з іншими й тих, що поза хлібом земним прагнуть небесного. Я дякую за тих, що, не маючи сьогодні що їсти, через Тебе отримують допомогу від добрих людей.

Читайте також:МУДPА ПРИТЧА ПРО СТАРІСТЬ І МОЛОДІСТЬ З ДУЖЕ ГЛИБOКИМ ЗМІСТОМ

Отче, сьогодні розпочинаю постити. Я хочу постити тому, що Ісус Христос постив, усі пророки і апостоли теж постили. Я жeртвyю Тобі цей день посту. Через піст хочу чути Тебе краще і більше жити Твоїм Словом. Сьогодні хочу навчитися бачити Тебе в усьому, незважаючи на речі, які навколо мене. Я буду постити охоче й молю Тебе, допоможи всім тим, які через голод упали в розпач і злiсть.

Я хочу пожeртвyвати цей піст за мир у світі. Вiйни починаються із заздрості й жадоби матеріальних благ. Отче, я прошу Тебе за людей, засліплених і спраглих багатств. Їхні душі обтяжені матерією, не розуміють справжніх цінностей.

Я теж настільки засліплений у своїх почуттях, що навіть не дякую Тобі за те, що маю. Перепрошую Тебе, за надмірне й помилкове вживання слів, тому що неправильно оцінював їхню вартість.

Хочу, щоб мій сьогоднішній піст наблизив мене до Тебе і щоб любов до ближнього зросла в мені. Нехай сьогодні піст дасть мені краще розуміння Євхаристійного Хліба. Хай моя віра зростає під час цього часу. Отче, я приймаю піст, бо знаю, що буду більше спраглий Тебе. Із вдячністю пригадую слова Христа: «Блаженні голодні і спраглі, вони успадкують Царство Небесне». Хай піст зробить моє серце спраглим Тебе як суха земля прагне дощу.

Також хочу краще розуміти голодних і вбогих людей, які не мають достатків. Дай мені зрозуміти їх справжні потреби, щоб міг більше допомагати іншим.

Особливо, хочу пам’ятати, що я гість на цій землі і колись заберу з собою тільки мою любов і добрі діла. Дай мені зрозуміти, що навіть, якщо я щось маю, то воно не моє, а Ти тільки його дав мені для користування.

Я прошу Тебе ласки покори, щоб я був схильний до Твоєї волі і позбувся самолюбства та пожадливості. Хочу залишити погані звички, ослабити пристрасті і відчинити глибину своєї душі до Твого очищення. Бажаю уподібнитися Христові в його переживаннях і боротьбі із спокусами.

Богородице Діво, визволи моє серце від спокус. Дай мені ласку витримати в пості. Я приношу труднощі цього дня, як жеpтву за інших людей. За Твоїм заступництвом хай кожне зло і спокуси сатани відійдуть від мене. Навчи мене, Богородице, як постити і молитись, щоб уподобатись Христові і наслідувати Святого Духа. Амінь!

You cannot copy content of this page