fbpx
Діаспора
До Італії – на заробітки: правила працевлаштування для українців

Сьогодні багато українців виїжджають до Італії на сезонні роботи. Ниже наведено трохи інформації, яка може допомогти сезонним робітникам в працевлаштуванні, пише svitua.

В першу чергу варто знати, що в’їзд іноземців на сезонні роботи в Італії можливий лише в певних сферах зайнятості: туризм, готельна сфера, сільське господарство.

Іноземці в Італію на сезонні роботи можуть в’їхати за умови схвалення запиту на в’їзд, поданого майбутнім роботодавцем, до Єдиного імміграційного вікна територіальної префектури за місцем знаходження планового місця роботи іноземця.

Такий запит може бути поданий:

Роботодавцем, який має італійське громадянство;

Роботодавцем-іноземцем, який законно проживає в Італії;

Асоціацією, що діє на території Італії, для своїх членів.

Процедура подачі документів і видачі “Нулла Осту” ідентична процедурі отримання дозволу на в’їзд в Італію для роботи за наймом.

Заявки на в’їзд сезонних працівників в Італії можуть бути представлені онлайн на веб-сайті МВС, не пізніше 31 грудня 2017 року.

З 2017 року вводяться нові правила, що стосуються процедури видачі “Нулла Оста” (дозволів на в’їзд) і посвідок на проживання для сезонної роботи в Італії.

“Нулла Оста” для сезонної роботи видається імміграційним відомством на період, відповідний передбачуваної тривалості зайнятості іноземця в Італії, не пізніше ніж через двадцять днів з дня отримання запиту від роботодавця.

Hовий декрет дозволяє працівнику легше отримати багаторічний дозвіл на в’їзд поза квотами декрету “флюссі”: досить, щоб працівник, запитувач в’їзду, вже працював в Італії сезонно, мінімум один раз за останні п’ять років.

Багаторічний дозвіл “Нулла Оста” на в’їзд на сезонні роботи до Італії має довгостроковий термін дії (до трьох років) і видається іноземцям, які вже працювали в якості сезонних працівників в Італії, щонайменше, один раз протягом останніх п’яти років.

На підставі багаторічної “Нулла Оста” для сезонних робіт іноземець може отримати в’їзну візу і в наступні роки, надаючи сам дозвіл і копію пропонованого контракту на виконання сезонної роботи, відправленого роботодавцем.

Як отримати дозвіл на проживання для сезонних робіт в Італії і які його характеристики?

Протягом 8 днів після в’їзду іноземного працівника на територію Італії, він зобов’язаний звернутися до Єдиного імміграціоного вікна префектури, що видала “Нулла Оста”, для укладення договору про перебування.

Заява на отримання дозволу на проживання для сезонної роботи подається через пошту шляхом заповнення бланків Mod 209 і Mod 209.

Бланки заповнюються в префектурі при підписанні контракту про перебування. До бланків слід докласти фотокопію заповнених сторінок паспорта, 4 фотографії паспортного формату.

Дозвіл на проживання для сезонних робіт має кілька особливостей. В першу чергу він має обмежений строк дії (до 9 місяців), дозволяє працювати лише в тій сфері, для якої він виданий, може бути продовжений тільки якщо він був виданий менш, ніж на 9 місяців.

За наявності квот, трьох місяців виконаних робіт, наявності пропозицій на тимчасове чи постійне працевлаштування, іноземець може запросити конвертацію власного дозволу на проживання в дозвіл на проживання для роботи за наймом через електронну процедуру.

Після відправки заявки на квоту через електронну процедуру, працівник буде викликаний до Єдиного імміграційного вікна компетентної префектури, де його попросять пред’явити копію пропонованого трудового договору, підписаного роботодавцем. Згодом, роботодавець буде зобов’язаний зробити обов’язкове повідомлення про наймання працівника в INPS і надати копію трудового договору працівникові, який надасть його в Квестури і запросить конвертацію дозволу на проживання.

Після підтвердження наявності реквізитів для конвертації, працівник отримає короткостроковий дозвіл на проживання для роботи за наймом в Італії.

Читайте також: СВЯЩЕНИК ЗАБОРОНИВ ХОДИТИ У ЦЕРКВУ – УКРАЇНЕЦЬ ПРО ЖИТТЯ В ПОРТУГАЛІЇ

Related Post