fbpx
Breaking News
– Стара, я сказала тобі, не лізь у холодильник! Ти продукти купляла? Я з Костиком. Значить, їсти будемо ми! – невістка забігла на кухню та все пuляла поглядом стареньку. А наступного дня Таїсія Петрівна, одягнувши єдину квітчасту спідницю, вийшла з дому і, купивши газету, почала шукати оголошення, про яке розповідала сусідка
Настя випадково прочитала в телефоні чоловіка СМС від якоїсь жiнки, де вони явно виявляли один одному неабиякі знаки уваги. Потім на її старий мобільник почали приходити СМС про їх зустрічі і дешеву квартиру, яку вони планували зняти. «Хто ця жінка, що називає тебе сонечком і хоче дешевої квартири, аби там було ліжко і посуд?». – Це не мені, – бpехав чоловік, – пoмилилися номером
Нaйвaжча доля та невдалий шлюб: знаки Зодіаку, які притягують нeвдачі і тpaгeдiї в своє життя
Молитва до Святого Архангела Михаїла, яkу потpiбно прoчuтати кoжнoму саме 21 листопада. Вона захиcтить сім’ю від усього злoго
Людмила та Василь збудували простору хату, одружили четверо дітей, дочекалися онуків. Та чоловік знайшов у сусідньому селі жінку, яка теж мала четверо дітей. Пожив з нею недовго, всього років два, та й то ходив туди-сюди – то додому, то до кoхaнки. А коли дружина цього не витpuмала і подала на розлyчення, він на злo одружився. У тому шлюбі і наpoдилася Іринка. Скільки гopя пеpeжuло це дитятко
Духовна Скарбничка
Чому не потрібно бити поклони у суботу та неділю: відповідь священика

Як правильно це робити, пояснив отець Ростислав Будзан, член Літургійної комісії Архиєпархії УГКЦ

— Що таке поклони? Коли їх слід бити?

— Вочевидь, слід почати з того, що в Церкві розрізняють великі (доземні) і малі (поясні) поклони. І лише у Великому пості б’ються великі. Назагал поклін — це вияв покаянної постави і знак почитання. І, припадаючи до землі, ми сповідуємо власну гріховність, а підводячись із колін — виявляємо визволення від гріха силою хреста Господнього, знак якого робимо на собі. Малі
поклони робимо щоразу, коли хрестимося.

У всіх Східних Церквах, а перш за все у Церквах візантійської традиції, до якої належить Українська Греко-Католицька Церква, а також Православні Церкви, є великі поклони. Коли ми б’ємо їх, то, перехрестившись, повинні промовляти молитву святого Єфрема Сирина (IV ст.). А молитва “Претерпівий за нас стpасти…” — це, власне, дослівний переклад латинської молитви, тому почути її можна не на кожній парафії.

Читайте також: НАСКІЛЬКИ ДЕТАЛЬНО ТРЕБА ГОВОРИТИ ПРО СВОЇ ГРІХИ НА СПОВІДІ?

— Чи обов’язково поклони бити з молитвою, чи досить перехреститися, вживаючи традиційне “Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа Амінь”?

— Усе ж таки слід промовляти або Єфремову молитву, що є ідеальним у східній традиції, або “Претерпівий за нас страсти…”. Бо маємо чіткий церковний припис, де зазначено, що саме потрібно говорити при доземних поклонах.

— То коли заведено бити поклони?

— П’ять днів у тижні під час посту належить бити поклони. А в суботу і неділю — ні. Бо субота і неділя — це завжди радісні дні: у суботу було зішестя в ад Христа, а в неділю — воскресіння Ісуса
Христа. Тому суботи і неділі цілого року ніколи не є постами, і в ці дні поклони не б’ють. Так само недоречно, коли люди б’ють їх поза Великим постом — нема такого припису. Неправильно бити доземний поклін і під час Божественної літургії.

Молитва св. Єфрема

Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, недбайливости, властолюб’я і пустомовства, віджени від мене. (Доземний поклін).

Духа чистоти, покори, терпеливости й любови даруй мені, слузі твоєму. (Доземний поклін).

Так, Господи, Царю! Дай мені бачити гріхи мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на віки вічні. Амінь. (Доземний поклін).

Джерело

Related Post