fbpx
Breaking News
– Ти живеш в моїй квартирі, тому ніяких гостей. І дітей поки-що не завoдьте, – накaзувала Тамарі свекруха. Так прожили три роки, невістка намагалася ні в чому не пеpечити свекрусі. Але після одного випадку, Тамара пішла і з їхньої квартири, і з їхнього життя назавжди
У 17 років, щойно закінчивши школу, вийшла Стефа заміж за 43-річного Григорія із сусіднього села й пішла в невістки. Мама ж місця собі не знаходила. — Що ж то за парубок такий?! — допитувалася. — Чому ж він досі не женився? Згодом Стефа наpoдила від ньoго дочку. Та до чоловіка дійшли чутки, що то не його дитина. Стефа не знала чого й чекати вдома
Колишній чоловік, який залишив дружину заради молодої кoхaнкu 15 років тому, вирішив повернутися. Коли розлучалися, він забрав будинок, який залишився кoхaнці
Дорогий Богданчику, єдиний мій сину, звертаюся до тебе через газету, бо ні телефоном, ні з допомогою добрих людей не змогла достукатися до твого сepця. Чомусь воно зчерствіло до мене. Чим я завuнила перед тобою, що ти не хочеш мене провідати. Чекаю тебе вдень і вночі, виглядаю з доріг і думаю про тебе кожну хвилиноньку. Порадуй свою стареньку маму, синочку, приїдь
А це якось у неділю в церкві тітка, обiйнявши її, якось стpивожено запитала Миросю: «Ну, як ти там, дитино? То правду люди кажуть?» Тоді й уперше почула вона про чоловікові походеньки. І вірила, і не вірила в ті балачки. А вже за два тижні Стефко вuгнaв Миросю із хати й привів у дім нову жінку
Без рубрики
Чого ми ще не знаємо про молитву?

Добігає кінця час моєї ранкової молитви. Я відкладаю молитовник.

І все? Щойно я був з Богом, а, повернувшись до свого буденного життя, вже перестав з Ним бути? Абсурд і велика духовна загроза.

На жаль, часто ми маємо досить обмежене поняття молитви, зокрема і в змістовому, часовому та просторовому вимірах: молитва – це певні усталені тексти, які промовляються зранку і ввечері; час Літургії в церкві. І скільки це може тривати? Годину-дві? З двадцяти чотирьох? Для Бога, для Творця, для Найвищого Блага надто мало.

Добре, скаже хтось, продовжу час своєї молитви зранку і ввечері, вивчу нові псалми, більше читатиму Святе Письмо. Постанова – добра, але все одно відсоток часу для Бога залишається незначним.

Маємо зазвичай багато різних обов`язків, які, як не крути, забирають часу значно більше. І так ревного християнина, який хоче бути вірним Богові, роздирали б сумніви, переживання, що він зневажає Творця своєю короткотривалою молитвою, щось відбирає від належної Йому пошани, якби апостол Павло не поклав край цьому такими словами: «І все, що б ви тільки говорили й робили, – все чиніть в ім`я Господа Ісуса, дякуючи Богові Отцеві через нього» (Кл 3,17).

Чинячи щось і говорячи в ім`я Господа Ісуса, ми робимо не що інше, як творимо молитву, яка до того ж виходить за межі усталених молитовних правил і органічно вливається в наші щоденні справи, чим освячує їх. Як відомо з Катехизму, молитва буває чотирьох видів: прослави, подяки, покаяння, прохання. Св. Ігнатій Лойола говорить ще про «contemplatio in actio» («молитву в дії»), коли все, що ми робимо протягом дня, жертвуємо Богові. І вона може містити в собі усі попередні види.

«Чи ви, отже, їсте, чи п`єте, чи що не-будь робите, усе робіть на славу Божу!» (1 Кр 10,31), – каже апостол. Навіть такі незначні справи, як прийом їжі та пиття, виявляється, можуть стати молитвою, молитвою прослави, якщо виважено до них підійти, робити їх з відповідним налаштуванням духа, дякуючи Богові Отцеві.

Що вже казати про наше служіння ближнім, виконання обов`язків по роботі, спілкування в сімейному колі чи з друзями… Все це можна перетворити на молитву і зробити заклик апостола Павла: «Моліться без перерви» (1 Сл 5,17) можливим для здійснення.

Головне, щоб у всьому цьому, що ми робимо протягом дня, ми справді зберігали пам`ять про Бога, прослава Якого має закладати фундамент усіх наших справ, якими буденними вони б не здавалися, плекали духа вдячності Йому і не допускали гpіха. Тоді не дві, три, п`ять, а всі двадцять чотири години нашої доби будуть призначені для Творця.

Автор: Василь Калита

Джерело: ДивенСвіт

Related Post