fbpx

7 порад на останні дні посту

Піст це період покаяння і боротьби. Ворогами є хіть, спокуса і диявол. Мета — чисте серце, щоб ми могли радісно святкувати Воскресіння нашого Господа на Великдень — найважливіше свято літургійного року.

Я часто починаю період посту з найкращими намірами. Я уявляю себе монахом, який постить і молиться так ревно, як один з отців пустелі. Й іноді протягом одного тижня мені вдається зберегти сильну волю. Але потім, коли я почуваюся добре, все руйнується і я стаю віч‑на‑віч зі своєю слабкістю.

Ми всі пройшли через те ж саме, тому сьогодні я хочу поділитися сімома способами добре прожити Великий Піст.

1. Потрібно мати план. Найшвидший шлях змарнувати Великий Піст — це мати добрі наміри і… жодного плану. Треба бути конкретним. «Я буду молитися більше» — замало. Якщо ви сформулюєте мету, яку збираєтеся досягти, — дотримуйтеся її щодня.

Одна порада: зробіть це можливим до виконання. Ми часто занадто амбітні. Коли нам не вдається реалізувати наші обіцянки на піст, ми знеохочуємося і відмовляємося від свого плану. Це перемога диявола. Нехай ваші зобов’язання будуть скромними і практичними, а час вашого посту стане кращим.

2. Прочитайте хорошу книгу. Святі часто запрошують нас до читання хороших духовних книжок, і немає кращого часу почати, ніж у піст.
Читання Святого Письма або творів святих — добрий початок.

3. Перевірте себе. Піст — це найкращий час зробити іспит сумління. Чи домінує якийсь гріх у вашому житті? Що заважає вам слідувати за Божою волею всім своїм серцем?
Перевірте вашу совість і стан свого духовного здоров’я.

Пам’ятайте, що у Великий Піст ідеться не про відмову від солодощів або інших речей, які нам смакують, а насамперед про покаяння. Це означає відмову від гріха і повернення до Бога, нашого люблячого Отця. Самоаналіз може бути болючим, але це здоровий біль, який освіжає нашу душу.

4. Визнайте свої гріхи. Наступним кроком після іспиту совісті є сповідь. Можливо, важко знайти парафію, де часто пропонується Таїнство Сповіді; але гарна новина полягає в тому, що багато парафій збільшують таку можливість під час Великого Посту, так що це ідеальний час, аби посповідатися.

Перш ніж отримати від священика покуту, пам’ятайте про п’ять умов доброї сповіді:
1) Іспит совісті;
2) Жаль за гріхи;
3) Рішуча постанова виправитися;
4) Сповідь;
5) Спокута Богу і ближньому.

5. Моліться. Погляньмо правді в очі: ми всі могли би молитися більше, і Великий Піст — ідеальний час для планування та реалізації щоденної молитви, яку можна продовжувати решту року. Однак у цей період ми насамперед повинні зосередити свої молитви на покаянні за наші гріхи.

6. Піст. Молитва і піст дуже важливі для духовного життя, тому достатньо сказати, що ми повинні це робити цілий рік, а не тільки під час Великого Посту. Однак Великий Піст — це хороший час, аби зосередити свої зусилля і підтвердити нашу зацікавленість. Ми повинні особливо зосередитися на утриманні від речей, які пов’язані з гріхами, що переважають у нашому житті.

Ви залежні від Інстаграму або Фейсбука? Відпочиньте від них. Можливо, ви переїдаєте під час перегляду серіалів? Залиште це. Може, ви звикли критикувати інших? Докладіть зусиль, аби припинити використання мови ненависті.

Насправді, піст від якоїсь їжі — чудова практика, але ми не повинні обмежувати наші пісні зречення продуктами, які споживаємо. Пам’ятайте слова Ісуса: «Якщо око твоє спокушає тебе, вирви його».
Ніщо не повинно стояти між нами і вічним життям — мусимо відрізати речі, що викликають гріх.

7. Давайте милостиню. Під час Великого Посту ми маємо особливо пам’ятати про жертву Господа нашого Ісуса Христа на хресті. Це найбільший акт великодушності в історії, тому що Ісус помер не тільки заради своїх друзів, а за й ворогів. «А Бог доводить свою любов до нас тим, що Христос умер за нас, коли ми були ще грішниками (Рим 5, 8).

Щедрість Христа має спонукати нас бути щедрими та милостивими до інших, особливо бідних і нужденних. Під час Великого посту знайдіть спосіб допомогти: чи то буде законодавча підтримка бездомних чи притулок для них тощо.

Ви не можете зазнати невдачі

Варто віддатися посту повністю. Спробуйте знищити свої гріхи і культивувати святість. Але якщо ви зазнаєте невдачі, то знайте, що навіть ті, хто вважалися праведними, падають сім разів (Прип 24, 16).

Дозвольте вашим поразкам бути уроками смирення, яке приведе вас назад до Божої благодаті, що випливає з пробитого Серця Ісуса.

Джерело: CREDO

You cannot copy content of this page