fbpx

19 серпня – свято Преображення Господнього. Як треба провести день, який ще називають Яблучним Спасом

19 серпня – велике християнське свято Преображення Господнього, яке також в народі називають Яблучним Спасом.

Це велике церковне свято було встановлено на честь явлення божественної величі та слави Ісуса Христа перед Його учнями.

Спаситель і його три учні – Яків, Іван і Петро – піднялися на гору Фавор і стали молитися. Під час молитви апостоли побачили, як Син Божий перетворився: Він постав перед ними в божественному світлі, яке осяяло Його обличчя та одяг.

Преображення випадає на період збору врожаю яблук, через що свято почали називати Яблуневим Спасом.

Також популярні назви Другий Спас, Спас на горі, Великий Спас, Свято Спаса, свято Господа Бога та Спаса нашого Ісуса Христа.

Що потрібно зробити на Яблуневий Спаc.

Оскільки це велике свято, то головне на Преображення – сходити до церкви і щиро піднести свої молитви до Господа Бога.

В цей день на Богослужіння люди несуть на освячення кошики з яблуками, виноградом, грушами й іншими плодами.

З’їдаючи перше освячене на Яблуневий Спас яблуко, заведено загадувати бажання.

Коли відкусите перше освячене яблуко, загадайте бажання. Воно має бути добрим і світлим, тоді обов’язково здійсниться.

Який смак буде у першого надкушеного яблука, таким буде ваше майбутнє. Кисле – готуйтеся до труднощів, солодке – до радощів.

День варто присвятити добрим справам та думкам про духовне життя.

Що не можна робити у свято Преображення Господнього.

У свято не можна прибирати, шити, в’язати та вишивати. Цього дня дозволяється лише приготування їжі.

Вважалося, що до Спаса їсти яблука не можна. Особливо ця заборона стосується жінок, які втpатили дітей. У народі вірили, що поїдання яблук до свята загрожує лихами.

У свято забороняється вінчатися.

В цей день не можна сваритися і з’ясовувати стосунки.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page