fbpx

10 сеpпня – святого Пpохора. Oсь чoму в цeй дeнь oбов’язково з’їсти гpушу і нiчого нe кyпувати

10 сеpпня – святого Пpохора. Oсь чoму в цeй дeнь oбов’язково з’їсти гpушу і нiчого нe кyпувати.

10 серпня православні вшановують пам’ять 7 апостолів, обраних з усіх учнів Ісуса Христа. Серед них єпископ Прохор. Джерело

Коли 12 головних апостолів скликали всіх своїх учнів, вони попросили вибрати 7 осіб, які могли б займатися господарством в братстві і роздавати милостиню стражденним. В результаті таємного голосування було обрано Прохор, Пармен, Никанор, Стефан, Филип, Тимон, і Микола.

Прохор і всі інші шість помічників брали на себе всі звичайні справи і допомагали апостолам поширювати по світу слово Боже. Він був постійним супутником апостола Петра, який поставив його єпископом в місті Нікомідія. Пізніше на честь Прохора було проголошене свято.

У цей день прийнято було ходити до церкви і молитися до святих апостолів.

Так само в день Прохора прославляли ковалів, яких вважали незамінними людьми в селі і майстрами на всі руки. У давнину вірили, що вони володіють надприродними здібностями, так як змогли приборкати вогонь, залізо і воду.

За народними переказами торгівля в день Прохора йшла погано. Люди вірили, що все, що буде куплено 10 серпня не принесе ніякої користі і прослужить мало.

У день Прохора починали копати картоплю, збирали урожай яблук і пересаджували квіти.

Прикмети:

Якщо в день Прохора ти збираєш гриби або ягоди, то першу жменю потрібно було віддати в чужі руки, щоб урожай був хорошим.

Якщо вранці по воді стелиться туман, то значить весь день буде сонячна погода. Якщо ж він піднімається вгору, то буде дощ.

Якщо в день Прохора йде дощ без вітру – до затяжної осені.

У народі говорили, що в цей день потрібно було обов’язково з’їсти грушу. Вона посприяє ухваленню вірного рішення. А якщо хотіли, щоб у дитини були здібності до навчання, то над його ліжком вішали гілочку з дерева.

Щоб в домі був мир і спокій, то потрібно обов’язково спекти пиріг і роздати його близьким і рідним.

You cannot copy content of this page