Світ
8 найпоширеніших запитань про польську робочу візу

В 2017 році можуть офіційно запровадити безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом. Відтоді українці більше не будуть зобов’язані оформляти візи для поїздок в Європу з туристичною метою. Водночас, візи залишатимуться актуальними для тих, хто планує працювати в одній із країн ЄС, зокрема і в Польщі.

Окрім того, що заробітчани й надалі будуть змушені отримувати польські робочі візи, на них також чекає безліч змін, пов’язаних з процесом працевлаштування в Польщі. У зв’язку з цим, у потенційних трудових мігрантів виникає безліч запитань стосовно актуальних правил оформлення робочої візи, відповіді на які ми наводимо у цій статті від vsetutpl.

Які нові правила працевлаштування іноземців ввели в Польщі в 2017 році?

У 2016 році польський уряд планував ввести кардинальні зміни, пов’язані з працевлаштуванням іноземців в Польщі. За планом, з початку 2017 року іноземці (в тому числі й українці), які хотіли б влаштуватись на роботу в Польщі, більше не змогли б отримувати польську робочу візу на основі запрошень. Натомість, польські урядовці планували ввести дозвіл на сезонну роботу в Польщі (з правом легально працювати впродовж 8 місяців) та дозвіл на короткотермінову роботу в Польщі (з правом легально працювати протягом півроку). Видавати такі дозволи повинен був староста на основі звернення роботодавця, але тільки після перевірки усіх документів і даних про фірму, а також самого іноземця, якого запрошують на роботу в Польщу.

Однак, наприкінці 2016 року стало відомо, що введення нових правил отримання робочої візи та працевлаштування в Польщі переноситься на пізніший термін. Згідно з останніми даними, зміни до закону наберуть чинності з 1 липня 2017 року. Невідомо, чи після настання цієї дати, поправки таки будуть запровадженні, адже термін переносять вже не вперше. Польський уряд виправдовує такі зволікання тим, що зміни до закону є доволі кардинальними та складними, а отже потребують додаткового аналізу і допрацювання. Водночас, Міністерство сім’ї, праці та соціальної політики Польщі, яке й стало ініціатором згаданих поправок, запевняє, що зміни законодавства щодо працевлаштування іноземців в Польщі таки не уникнути.

Які види віз дають право на працевлаштування в Польщі (польська робоча віза 5а)?

Якщо нові правила працевлаштування іноземців в Польщі таки запровадять, може з’явитись цілком новий тип візи в Польщу – польська робоча віза 5а. Ця віза видаватиметься тим, хто планує їхати на сезонну роботу до Польщі і працювати там впродовж 8 місяців. Щоб отримати таку робочу візу, потрібно буде мати спеціальний дозвіл від старости (типу S). Староста, в свою чергу, видаватиме дозвіл на сезонну роботу в Польщі для іноземця впродовж 7 днів після того, як роботодавець оформить відповідне прохання. На основі польської робочої візи 5а іноземець зможе отримати карту тимчасового перебування в Польщі (karta pobytu).

Поки жодних поправок не прийняли, основними типами віз, що дають право на працевлаштування в Польщі залишаються такі:

  • короткотермінова шенген віза типу С 05, що дозволяє працювати українцям в Польщі не більше, ніж 90 днів на півроку, а також протягом цього терміну перебувати в інших країнах Шенгенської зони без права на легальне працевлаштування. Підходить тим, хто планує їхати в Польщу на тимчасову (сезонну) роботу.
  • національна польська віза типу D. Цей вид польської візи можна умовно поділити на два підвиди:

а) польська робоча віза типу D 05 з правом працевлаштування в Польщі на 180 днів (6 місяців) впродовж року.

б) польська робоча віза типу D 06. Це робоча віза з максимальним терміном дії, що видається з метою працевлаштування в Польщі на довше, ніж 180 днів на рік. З такою візою ви також маєте право перебувати в країнах Шенгенської зони, проте не більше, ніж 3 місяці впродовж півріччя.

Працевлаштування з національною польською візою типу D можливе тільки в Польщі. Термін дії цієї візи залежить від характеру запрошення. Для того, щоб національну польську візу вам видали з правом працювати в сусідній країні увесь рік, ви повинні надати запрошення-дозвіл від воєводи. Через це таку польську робочу візу також називають воєводською візою (або візою з річним перебуванням).

 

Скільки коштує робоча віза в Польщу?

Офіційна вартість конкретної візи залежить від її типу, а також від громадянства одержувача. Шенгенські візи, в тому числі і з правом на працевлаштування, коштують для українців та росіян 35 євро. Національні візи, натомість, є безкоштовними.

Ті, хто подаватиме документи на польську робочу візу в ППВА, додатково сплачуватимуть 18,5 євро у гривневому еквіваленті за послуги візового центру. Окрім цього, остаточна ціна вашої візи залежатиме від вартості пакету необхідних документів (страховий поліс, фотографія, ксерокопії документів). Якщо ви вирішили підготувати документи самостійно, то шенген віза коштуватиме значно дешевше (приблизно 2 тисячі гривень) ніж у випадку, коли пакет документів вам надасть фірма-посередник.

Чи можна мати дві візи одночасно?

Ви можете відкрити дві візи одночасно лише в тому випадку, якщо одна з них шенгенська, а інша – видана країною, що не входить до цієї зони (наприклад, США чи Австралія). Ви також можете мати одночасно і шенгенську, і національну візи, але тільки у випадку, якщо вони належать до різних категорій.

Якщо ж ви маєте намір відкрити одночасно дві шенгенські візи (наприклад, робочу та шопінг-візу, або ж шенгенські візи різних країн цієї зони), то повинні знати, що це зробити НЕМОЖЛИВО. Згідно з Шенгенським кодексом, візи не можуть перетинатись, тобто якщо зараз у вас є дійсна впродовж певного періоду шенгенська робоча віза, видана дипломатичними відомствами Польщі, ви не зможете отримати шенген візу в іншу країну цієї зони на той самий період.

У більшості випадків вам не потрібно відкривати дві шенгенські візи одночасно, адже навіть польська робоча віза дає вам право відвідувати інші країни зони Шенген впродовж певного періоду. Разом з тим, дозвіл на в’їзд до країн шенгенської зони залежить від мети вашої поїздки. Так, віза, видана з метою працевлаштування в Польщі, не дозволяє їхати на роботу в іншу країну ЄС (наприклад, в Чехію, Німеччину чи Італію). Аби могти легально працювати в будь-якій країні зони Шенген, необхідно виробляти робочу візу цієї держави. У випадку, якщо польська робоча віза є дійсною, а вам потрібно відкрити робочу візу в Німеччину чи будь-яку іншу країну Шенгену, ви можете або дочекатись поки польська віза закінчиться, або анулювати її.

Як анулювати польську робочу візу?

Для того, щоб анулювати дійсну польську робочу візу, необхідно звернутись до консульства або візового центру. Шенген візу можна анулювати у будь-якому консульстві однієї з країн шенгенської зони, а національну візу скасовує лише те дипломатичне представництво, яке її видало.

Процедура анулювання польської робочої візи доволі проста – потрібно всього лиш написати відповідну заяву і надати копію першої сторінки закордонного паспорта, а також копію дійсної візи, яку треба анулювати. Для скасування польської візи не потрібно здійснювати жодних попередніх реєстрацій – розгляд таких заяв відбувається позачергово і триває впродовж тижня. Жодних негативних наслідків для вашої візової історії ануляція за власним бажанням не несе – консул самостійно приймає рішення чи є підстави для того, щоб скасувати дійсну візу.

Як рахувати дні перебування по робочій шенген візі (візовий коридор)?

Під час підрахунку днів перебування по робочій шенген візі до уваги береться так званий візовий коридор. Візовий коридор – це термін дії шенгенської візи, впродовж якого ви маєте право використати зазначену кількість днів перебування в зоні Шенген. Для простішого розуміння змоделюємо ситуацію: Консульство Польщі видало вам багаторазову шенген візу на 180 днів, і лише 90 з них відведені на перебування в зоні Шенгену. У цьому випадку ваш візовий коридор складає 180 днів (півроку), а дозволений термін перебування – 90 днів. Навіть якщо ви отримали багаторічну шенген візу, то впродовж кожного півріччя ви маєте право перебувати в цій зоні лише 3 місяці.

Важливо пам’ятати про те, що відрахування візового коридору розпочинається не з моменту видачі шенген візи, а з того дня, коли ви вперше перетнули кордон з даною візою. Згодом всі дні вашого перебування в межах Шенгену додаються – їхня сума не може перевищувати 90 днів. Ще один важливий нюанс, який і стає причиною непорозумінь на кордоні – при виїзді з Шенгенської зони вивчаються ваші подорожі за останні 180 днів.

Розглянемо ситуацію детальніше – при проведені паспортного контролю під час виїзду за межі Шенгену прикордонник перевіряє чи не перевищили ви ліміт дозволених 90 днів, вираховуючи коридор (180 днів) з даного моменту. У цьому і є вся складність системи – потрібно вирахувати дозволені дні перебування так, щоб з моменту проведення контролю ваша сумарна кількість днів впродовж останнього півріччя не була більшою за 90. При цьому, під час підрахунку до уваги береться не лише дійсна шенген віза, але й попередні візи, видані будь-якою країною Шенгену (і не лише мультивізи, але й одноразові). Саме тому після закінчення попередньої візи або ж завершення терміну першого півріччя дійсної візи не варто одразу ж вирушати в тривалу подорож країнами ЄС.

Найпростіший спосіб підрахувати дні перебування по шенген візі такий: відкриваєте свій закордонний паспорт і рахуєте дні, які ви провели в зоні Шенген від сьогодні і 180 днів назад. Враховувати потрібно всі штампи, які вам ставили впродовж останніх 6 місяців, навіть якщо у вас було декілька віз впродовж цього часу і деякі з них вже недійсні. Якщо ви нарахуєте більш ніж 90 днів – ваш ліміт вичерпано. Ви також можете скористатись спеціальним калькулятором, розміщеним на сайті Європейської Комісії. Він допоможе вам самостійно обчислити дозволений термін перебування в зоні Шенген.

Нововведення запровадили ще в 2013 році і з тих пір воно спричинило чимало непорозумінь на кордоні. Більшість власників шенген віз вважає, що впродовж кожних півроку з моменту в’їзду в Польщу має право перебувати в шенгенській зоні 3 місяці, а як тільки перше півріччя мине, ліміт “обнуляється”, а тому можна знову перебувати в сусідній країні 3 місяці підряд. Однак, в цьому випадку ви проводите в Шенген зоні більше часу, ніж за її межами, тобто повинні отримати дозвіл на тимчасове чи постійне проживання. А це – зовсім інша процедура.

Як вирахувати коридор по національній візі (коли можна відкривати наступну візу)?

Візовий коридор мають не лише шенгенські візи, але й національні. Національна робоча віза видається на термін до одного року і дозволяє її власнику перебувати на території Польщі не менше 180 днів впродовж року (остаточний термін залежить від документів, на підставі яких виготовляється віза). Максимальний термін перебування по національній візі – 365 днів в році. Таку можливість надає воєводська національна віза.

Національні візи з коротшим терміном перебування передбачають візові коридори. У власників таких віз часто виникає запитання – коли можна відкривати наступну візу, якщо коридор дійсної ще не закінчився, а днів перебування вже немає? Спробуємо це з’ясувати.

Коридор національної робочої візи розпочинається з моменту вашого в’їзду на територію Польщі і триває рік. Тобто якщо вам видали візу з 2 січня 2017 року по 1 січня 2018 року, а вперше ви перетнули кордон з Польщею 1 лютого 2017 року, то коридор цієї візи завершується 1 лютого 2018 року. Після закінчення цього терміну можна відкривати наступну візу.

Коридор національної візи можна скасувати, анулювавши саму візу (на це повинні бути вагомі підстави) або відкривши воєводську візу з річним перебуванням.

Які причини відмови у польській робочій візі?

Причин відмови у польській робочій візі може бути багато. Часто проблеми виникають у тих заявників, які надали неповний пакет візових документів, вказали неправдиві або помилкові дані в анкеті або ж використовували фіктивні документи (зокрема, запрошення). Відмовляються також тим особам, які фігурують в Шенгенській інформаційній системі як небажані на території країн Шенгену. У цьому списку – порушники візового режиму.

Оскільки кошти, які ви заплатили за розгляд візових документів, не повертаються, перед подачою на польську робочу візу радимо вам ретельно перевірити правильність внесених в анкету даних, а також наявність всіх необхідних документів. На позитивний перебіг ситуації також може вплинути хороша візова історія. Водночас, вам варто пам’ятати, що ніхто не застрахований від відмови у видачі польської робочої візи, адже остаточне рішення завжди приймає консул.

Читайте також: ЯК ЖИВЕТЬСЯ УКРАЇНЦЯМ У ПОЛЬЩІ: РОЗПОВІДІ ЕМІГРАНТІВ

Реклама

Related Post

facebook