Світ Україна-Польща
Запрошення на роботу до Польщі: що варто знати українцю

Систему декларацій про намір надання роботи іноземцеві часто називають спрощеною, оскільки процедура реєстрації декларацій значно простіша порівняно з процедурою отримання дозволу на виконання роботи. Перш за все, вона відбувається значно швидше, принаймні так повинно бути. Декларації про намір надання роботи у повсякденній мові іноземці дуже часто називають «запрошеннями» або «піврічними запрошеннями», оскільки вони зазвичай становлять підставу для отримання робочої візи до Польщі, пише Наш вибір.

Щоб розпочати легальну роботу на підставі декларації, слід виконати багато вимог. Система декларацій дає польським роботодавцям можливість приймати на роботу виключно іноземців – громадян Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, Росії або України. Максимальний період працевлаштування іноземця на цій підставі не може перевищувати 6 місяців упродовж чергових 12 місяців, при цьому немає жодного значення ані кількість зареєстрованих декларацій, тобто кількість суб’єктів (роботодавців), які дають роботу, ані те, яким чином виконується робота: впродовж 6 місяців підряд чи з перервами (поділена на кілька коротших етапів).

Читайте також: УКРАЇНЦЯМ ПІДВИЩАТЬ МІНІМАЛЬНУ ЗАРПЛАТУ, АЛЕ ЗАБЕРУТЬ СУБСИДІЇ

На підставі декларації про намір надання роботи іноземцеві ви можете працювати 6 місяців упродовж чергових 12 місяців. Відлік цих шести місяців йде з першого дня початку виконання роботи, а не від початку календарного року. Наприклад, якщо ви розпочали роботу в Польщі 1 березня, то з цього дня починається відлік 12 місяців. Тобто до 1 березня наступного року ви можете працювати в Польщі на підставі декларацій, звичайно, за умови, що сумарний період роботи за цей час не перевищуватиме 6 місяців.

Розпочинати виконання роботи на підставі «запрошення» можна лише після того, як роботодавець у письмовій формі зареєструє декларацію про намір надання роботи іноземцеві в повітовому управлінні праці за місцем постійного перебування або місцезнаходження суб’єкта, який «довіряє виконання роботи», тобто дає роботу.

У декларації зазначається назва професії, місце виконання роботи, дата початку роботи та період, упродовж якого вона буде виконуватися, вид договору, що становить підставу для виконання роботи, розмір заробітної платні/винагороди брутто (так званими брудними, тобто без відрахувань), інформація про відсутність можливості вирішення кадрових питань за рахунок трудових ресурсів місцевого ринку праці, а також розписка про ознайомлення з положеннями нормативно-правових актів, які стосуються перебування та роботи іноземних громадян на території Польщі.

Читпйте також: СПИСОК РОЗШИРЕНО: КУДИ УКРАЇНЦІ МОЖУТЬ ПОЇХАТИ БЕЗ ВІЗИ У 2016 РОЦІ

Зареєстрована декларація про намір надання роботи звільняє від обов’язку мати дозвіл на роботу за умови, що робота виконується на підставі письмового договору та на умовах, які вказані в декларації. Лише тоді робота, яку ви виконуєте, матиме легальний характер.

За реєстрацію декларацій про намір надання роботи іноземцеві не стягується жодної оплати. Більше того, вона дає ще один важливий привілей. Роботодавець, котрий має намір продовжити трудові відносини з іноземцем, звільняється від обов’язку отримання від старости інформації про відсутність можливості вирішення кадрових потреб за рахунок трудових ресурсів місцевого ринку праці, тобто проведення так званого тесту ринку праці.

Читайте також: ПОЛЮВАННЯ НА ЛИТОВСЬКІ НОМЕРИ: ПРО ЩО ЗАБУВАЮТЬ СКАЗАТИ ЗРАДОФІЛИ НА УКРАЇНСЬКИХ АВТОФОРУМАХ

Однак є одна вимога, яку треба виконати безпосередньо перед поданням заяви про видання дозволу на роботу: іноземець повинен працювати в цього роботодавця на підставі зареєстрованої декларації упродовж не менше трьох місяців на одній і тій самій посаді та на підставі договору, укладеного в письмовій формі. Додатковою вимогою є надання роботодавцем документів, що підтверджують сплату внесків на соціальне страхування, якщо здійснення цього виду відрахувань вимагалось у зв’язку з виконанням даної роботи.

Виконання роботи без зареєстрованої декларації про намір надання роботи іноземцеві становить підставу для видання рішення під назвою «зобов’язання іноземця до повернення» (видворення з країни). Обов’язковим елементом такого рішення є заборона в’їзду на територію Республіки Польща або на територію Республіки Польща та інших країн Шенгенської зони на строк від 1 до 3 років.

Джерело.

Related Post