fbpx

Чи Святе Письмо говорить про чистилище?

«У мене на роботі є колега, євангельський християнин. Він каже, що віра в чистилище не має підстав у Біблії. То що я повинен відповісти йому?»

Багато хто ставить схожі питання: де в Біблії говориться про чистилище?

Ось відповідь Джона Мартіньоні, відомого біблійного вченого і апологета з США.

2 Сам 12, 13‑18: «І сказав Давид до Натана: «Згрішив я перед Господом!» А Натан сказав до Давида: «Та Господь зняв твій гріх, не помреш! Та що ти спонукав зневаження Господа цією річчю, то син твій, народжений тобі, конче помре. І пішов Натан до свого дому, а Господь уразив дитя, що Давидові породила Урієва жінка, і воно захворіло… І сталося сьомого дня, і померло те дитя…»

Католицький біблійний принцип № 1 — гріх має бути покараний, навіть після отримання прощення.

Одкр 21, 27: «не ввійде до нього ніщо нечисте….» До Нового Єрусалима — до раю.

Католицький біблійний принцип № 2 — ніщо нечисте, ніщо, заплямоване гріхом, не ввійде до Царства Небесного.

Мт 5, 48: «Будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний».

Силою принципу № 2 — ніщо нечисте не увійде до Небесного Царства.

Євр 12, 22‑23: «Але ви приступили до гори Сіонської, і до міста Бога Живого, до Єрусалима небесного,…і до

Судді всіх до Бога, і до духів удосконалених праведників…»

Католицький біблійний принцип № 3 — існує спосіб, процес, за допомогою якого духи «праведних» досягають досконалості.

1 Кор 3, 13‑15: «…то буде виявлене діло кожного, бо виявить день, тому що він огнем об’являється, і огонь діло кожного випробує, яке воно є. І коли чиє діло, яке збудував хто, устоїть, то той нагороду одержить; коли ж діло згорить, той матиме шкоду, та сам він спасеться, але так, як через огонь».

Де це місце, в якому людина після смерті зазнає втрат так, ніби пройшла через вогонь, але виживе? Чи це пекло? Ні, коли потрапляєш до пекла, то вже з нього не повертаєшся. Чи це небо? Ні, в небі не зазнають збитків.

Мт 12, 32: «І як скаже хто слово на Людського Сина, то йому проститься те; а коли скаже проти Духа Святого, не проститься того йому ані в цім віці, ані в майбутнім!»

Цей уривок передбачає прощення в наступному житті. Куди можна потрапити, щоби отримати прощення в наступному житті? На небеса? Там прощення більше не потрібне. До пекла? Там немає прощення.

Католицький біблійний принцип № 4 — є місце або стан, яке відрізняється від раю або пекла.

Тепер підсумуємо ці чотири біблійні принципи:

‑За гріх існує покарання, навіть після отримання прощення.
‑ Ми повинні бути досконалими, як Отець наш досконалий, тому що ніщо нечисте не увійде до неба.
‑ Існує якийсь спосіб або процес, за допомогою якого духи «праведних» досягають досконалості.
‑ Є місце за межами раю та пекла, де людина може зазнати збитків, але все одно спастися, тільки ніби прийшовши через вогонь.

Все це приводить до одного неминучого висновку: католицьке вчення про чистилище фактично закріплене в Біблії.

Читайте також: У ХРИСТИЯН СХІДНОГО ОБРЯДУ ПОЧАВСЯ ВЕЛИКИЙ ПІСТ. ЧОМУ САМЕ ВЕЛИКИЙ?

Джерело: CREDO

You cannot copy content of this page